Mi alapján válasszunk csokornyakkendőt?

csokornyakkendő

Abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy a férfidivat legelegánsabb ruhadarabjai az öltönyök. Egy divatos nyakkendővel viszont feltehetjük a klasszikus öltözködés „i” betűjére a pontot. Egy hihetetlenül régről ránk maradt kiegészítőről beszélünk, hiszen Csin Si Huang-ti egykori kínai császár híres agyaghadseregének tagjain is találhatóak hasonló nyakdíszek, akik egyébként már 2300 éve mozdulatlanok.

Ismét feltörekvőbencsokornyakkendő

A nyugati civilizációba XIV. Lajos francia uralkodó emelte be, miután nagyon megtetszett neki, az akkor még horvát katonák kötelező ünnepi viselete. A Napkirály csipkéből készíttetett magának ilyen kendőket, amit egyik kedvese, Louise de La Valliere imádott pillangó formájúra kötni. Ezt a variációt könyvelik el a mai csokornyakkendő ősének. A nyakkendő ezen típusa nagyon sokáig csak úgynevezett „black tie” eseményeken volt használatos, amit leginkább szmokinghoz vettek fel.

A 2010-es években viszont ismét rivaldafénybe kerültek ezek a darabok és azóta egyre szélesebb körben figyelhetjük meg annak térnyerését. A csokornyakkendőknek 3 nagy típusát különböztetjük meg. A hagyományos, önkötő csokornyakkendőt saját magunknak kell megkötnünk, de elegendő kitartással ez gond nélkül megoldható. Akik nem szeretnének bíbelődni az előkészületekkel, az előre kötött csokornyakkendőket preferálják.csokornyakkendő

Ez a változat nyakszíjjal együtt kapható, amit felvevéskor csupán a saját méreteinkhez kell igazítani. A legritkábban előforduló kiadás a felcsatolható csokornyakkendő, amit egy kapoccsal kell a gallérunkhoz illeszteni. Gyerekeknek és idős bácsiknak ideális választás lehet. Mint ahogy minden ruhadarabnak és kiegészítőnek, úgy a csokornyakkendő viselésének is megvannak a maga íratlan szabályai.

Mikor viselendő a csokornyakkendő?

Vásárláskor mindenképpen győződjünk meg arról, hogy az általunk kiválasztott darab szélessége – természetesen megkötött formában – nagyjából megegyezzen az arcunk szélességével, hiszen senki sem akar nagyfejűnek, vagy abnormálisan kis arcúnak tűnni az összejövetelen. Amennyiben olyan eseményre vagyunk hivatalosak, ahol bizonyos előírások vonatkoznak az öltözetre, vagyis van dress code, feltétlenül ahhoz kell idomulnunk.csokornyakkendő

Ahol például kötelező a black tie, feltétlenül szmokingot, fehér inget, fekete színű cipőt és csokornyakkendőt készítsünk elő. White tie esetében a frakk, és a fehér színű ing, mellény és csokornyakkendő dominálnak. Teljesen más a leányzó fekvése, ha az alkalmi öltözetünk nincs szigorú előírásokhoz kötve. A lezserebb stílusú, mintás csokornyakkendő felvehető akár kockás inghez is, de a határt inkább a képzeletünk húzza meg.

Nagyon szépen igazodik más kiegészítőkhöz is, mint mondjuk a díszzsebkendőhöz, bár a színbeli egyezés ez esetben inkább kerülendő. Ha igazán le szeretné nyűgözni ismerőseit, akár a 30-as évek amerikai divatja szerint is felöltözhet, hiszen a csokornyakkendő kiválóan kombinálható mellénnyel és nadrágtartóval is. Hisszük, hogy a stílus maga az ember és a kiegészítők egyfajta kifejezőeszközként funkcionálnak. Egy jól megválasztott csokornyakkendővel pedig Ön is új szintre emelheti saját megjelenését.