Komolyan kell vennünk a Swatch órákat

Swatch ora

Kis méretéhez képest Svájc nagyon sok mindenben a világ élén jár. Fantasztikus csokoládét készítenek, isteniek a sajtjaik, világhírűek a bankintézeteik. Elsősorban viszont mindenkinek a méregdrága órák jutnak az eszébe, ha rájuk gondolunk. Nincs is ebben semmi meglepő, hiszen minden egyes svájci óra egy remekbe szabott mestermunka, az emberi precizitás sarokköve.

A több száz parányi alkatrészből álló automata csodák között azonban van egy kakukktojás, a Swatch óra. Ahhoz, hogy jobban megértsük, miért olyan különleges a Swatch márka, vissza kell utaznunk az időben 50 évet. A 70-es években ugyanis a két japán óriáscég, a Seiko és a Citizen egy teljesen új technológiával működő órákat kezdtek el gyártani, amely egy elem és egy kvarckristály kölcsönhatásán alapszik.

Merüljünk el a Swatch óra rejtelmeibenSwatch ora

Mivel a kvarc szerkezetű időmérők gyártása jóval olcsóbb volt a svájci mechanikusénál, ráadásul pontosságban még le is körözte az európai riválisokat, az egész világon pillanatok alatt elterjedt és az emberek vették, mint a cukrot. Órás körökben ezt az időszakot kvarcválságnak hívják. Sokáig úgy tűnt, a svájci középkategóriás óráknak befellegzett.

Ekkor lépett színre a Swatch órák atyja, Nicolas G. Hayek. A libanoni születésű svájci üzletember céhekbe tömörítette az alpesi gyárakat, megmentve azokat a teljes csődtől a Swatch márka kvarcóráival pedig felvette a kesztyűt a japán órákkal szemben. A Swatch órák tehát szakítottak a hagyományokkal és az illusztris elődökkel ellentétben kvarc szerkezetűek.Swatch ora

Ennek megfelelően jóval olcsóbban beszerezhetőek, de értékvesztésről mégsem beszélhetünk. Az óralapon feltűnő „Swiss” felirat ugyanis arról tanúskodik, hogy hordozóját Svájcban gyártották és rakták össze, illetve a minőség-ellenőrzést is helvét barátaink végezték. A márka neve az angol „second” és a „watch” szavak összeolvadásából jött létre, ami nagyjából annyit tesz, második számú karóra.

A stílus jegyében született a Swatch óra

A szlogenhez való igazodás nem csupán az alacsony árban mutatkozik meg, hanem a Swatch órák kialakítása is a komfortos utcai viseletet szolgálja. A szimplicitás mellett, a kényelmesen igazodó szilikon szíj és a könnyű műanyag óratok a brand legjellemzőbb ismérvei. Fölösleges funkcióktól mentes darabokról beszélünk, ahol a jelszó, az egyszerűség.Swatch ora

Akik ennél egy kicsit többre vágynak, azoknál az Irony névre keresztelt kollekció lehet a nyerő. Ahogy a nevük is sugallja, a tokok itt már egytől egyig nemesacélból készültek, növelve a karóra szívósságát, illetve a szíjak közül is válogathatunk az acélból, a bőrből és a textilből is. A 30 méterig vízálló példányok között találhatunk dátumkijelzéssel és/vagy stopperrel felvértezett darabot is.

A Swatch órák másik népszerű altípusa a Skin. A cég itt inkább a hölgyekre fókuszál rendkívül szép és elegáns karórákkal. A tipikus Swatch jegyek ennél a gyűjteménynél is észrevehetőek, különlegességét a letisztult, minimalista vonalak és a sokszínűség adja. Bármelyik Swatch órát is választja, garantáltan nem fog csalódni, hiszen világszínvonalú, svájci minőséget kap, ráadásul igencsak baráti áron.