Ismert ezüst nyaklánc szövési típusok

ezüst nyaklánc

Sok ezer év óta az ezüst nyaklánc továbbra is az egyik legfőbb ékszer, amely mind a férfiak, mind a nők körében népszerű. A vékony vagy vastag készítmények nemcsak a nyak, hanem a csukló, a láb és a has körül is viselhetőek. És ami a legfontosabb, hogy ezek nemcsak egy dísz funkcióját látják el férfi vagy a nő számára, hanem egy „kötél” szerepét is, amelyre keresztet, amulettet, medált vagy drágakövet is helyezhetünk. Hagyományos módon az ezüst nyakláncokat férfi és női típusra osztják. Ezek a termékek azonban csak a méreteikben különböznek egymástól: a vastag modelleket a férfiaknak, míg a vékonyabbakat a hölgyeknek szánják. A nyaklánc általánosan az első és egyetlen univerzális kiegészítő! Ezért alapvetően az összes szövésfajtát egyaránt viselhetik a férfiak és a nők is.

Az ezüst nyaklánc típusai

Az is elfogadott tény, hogy az egyszerű, tömör szövés jobban megfelel a férfiaknak, míg a kifinomult és díszesebb a nőknek. Így hát, a fő különbség a gyártás során felhasznált módszerekben rejlik. Ezeket három típusra osztják: kézi, gépi és öntvény. A ezüst nyaklánc kézi szövése a leggyakoribb és legősibb módszer. Ezeket az ékszerészek kézzel fonják ezüst huzalból. Amellett, hogy az egyes ékszerészek önállóan is fejleszthetik a szemek összekapcsolásának változatait, léteznek olyan világszerte ismert klasszikus variációk is, mint a bismarck, az arab, a patak, a piton, a horgonyszövéses ezüst nyaklánc, a Malvina és mások. A 925-ös számmal fémjelzett modelleket tekintik a legsúlyosabbnak a többi fajta közül, mivel nincsenek benne üregek, hanem teljesen tele vannak ezüsttel.

Kézzel készült ékszerek

Másrészről a kézi szövésű ezüst nyakláncok praktikusak és megbízhatóak. Több évig is szolgálják tulajdonosaikat. A gépi szövéssel készült típusok viszonylag nemrégiben jelentek meg Európában. Az ő esetükben az ember munkáját a gép végzi el. Ezeket gyakran nevezik még „préselt láncnak” is, ami azt jelenti, hogy a számítógépben van egy bizonyos bélyegző, amely alapján a szövés történik. Az ilyen ezüst nyakláncok különlegessége a szövési módok széles választéka, a kis súly és a minimális vastagság. Ritkán találunk vastag darabokat a bélyegzővel készített modellek között, mivel ezek alapvetően 2–10 gramm súlyú termékek. Azonban nem túl megbízhatóak és gyakran elszakadhatnak.

Népszerű ezüst nyaklánc

A legnépszerűbb fajtái a Nona, a Kígyó, az Igazgyöngy, az Érszorító és a Szingapúr. Az öntvény ezüst nyaklánc modelleket úgy állítják elő, hogy ismétlődő mintázattal kész szakaszokat öntenek, amelyeket később az ékszerész mester feldolgoz és kapcsol a lánchoz. Hazánkban nem sokan gyártanak ilyen darabokat, mert meglehetősen bonyolult az előállításuk és nagyon kicsi súlyuk van. Ami a termékek elnevezését illeti, itt nincsenek egyetemes nevek. Minden gyártó saját megnevezést ad a modelljeinek. A legnépszerűbb öntvény ezüst nyaklánc típus a Roccobarocco, ami egy geometrikus minta, amely egy összetett, masszív mintával köti össze a hosszúkás és kerek láncszemeket, vastag ezüst nyakláncot alkotva a férfiak számára.