Az ékszer helyes értékelésének kritériumai

ékszer

Az ékszerek értékelésének különböző okai lehetnek. Az eladásra készülő darabokról becslést készíttethetünk vagy meghatároztathatjuk azok értékét a lakástulajdonosok biztosítási vagy ingatlan adójának megállapításakor. Előfordulhat, hogy a csecsebecséit akkor is meg kell vizsgáltatnia, ha éppen válik házastársától vagy biztosítékként szeretné használni azokat. Egy ékszer valódiságának meghatározása, beleértve annak tulajdonságait is, nagyon népszerű tudományos szakterület. Az ilyen típusú munkafolyamatok nagyon fontosak a zálogjogi ügyletek lebonyolításánál, illetve a használt darabok eladásakor vagy vásárlásakor. Az ékszerek hitelességének megállapításához sok esetben elég az eladónak megerősítenie a divatékszerek valódiságát.

Az ékszer vizsgálatának jelentősége

Néha azonban szükség van bizonyos vizsgálatok elvégzéséhez a benyújtott termékek részletesebb tanulmányozására. Az ilyen értékelés egy írásos nyilatkozat, amelyet egy minősített értékelő önállóan és pártatlanul készít egy bizonyos értékkel bíró készítményről. Ennek megfelelően az adott dokumentum dátummal van ellátva, az abban megállapított információk az érintett piacról szóló indoklásának és elemzésének alkalmazásával. Egy ékszer piaci értékének megállapítására szolgáló eljárás a következő kötelező lépésekből áll: a felhasznált fém értékelése; a termék összetettségének meghatározása; valamint annak szemügyre vétele, hogy a minta teljes mértékben megfelel-e az adott nemesfémre vonatkozó szabványoknak.

Mi az a gemológia?

Ezen felül a szakértő feltérképezi az ilyen típusú termékek gyártásához használt technológiát és anyagokat, összehasonlítja a modellek stílusát, ellenőrzi a vizsgálatra benyújtott modelleket a gyártók termékkatalógusaiban szereplő tételekkel, összehasonlítja a termék bélyegeit azok fémjeleivel, ellenőrzi azok egyik vagy másik időszakban használat időkeretét és a márkajelzési szabályok betartását. A drágakövekkel ellátott ékszer szakmai értékelését nem lehet gemológiai vizsgálat nélkül hitelesnek tekinteni, amely többek között magába foglalja a drágakövek és féldrágakövek állapotának teljes diagnózisát, ezáltal biztosítva azok hitelességét, színét és minőségét. A gemológiai vagy más néven drágakő tudományos vizsgálatért a szükséges ismeretekkel rendelkező gemológus felelős, aki az ékszereket több szakaszban értékeli.

Az ékszer értékelés menete

Először is egy ultrahangos fürdővel tisztítja meg azokat. Ez az eljárás megtisztít minden olyan szennyeződéstől, amellyel a termék a használata során szembesült. Az ilyen tisztítás nagyban megkönnyíti a speciális azonosító eszközök munkáját. A vizsgálat folyamán gyakran használnak a diagnosztizálandó termékkel kapcsolatos egyéb elemeket is, mint például a csomagolást vagy a „megfelelőségi tanúsítványokat”. Az összes szükséges eljárás elvégzése során a szakértők az elért eredmények alapján eldöntik, hogy az adott a termék megfelel-e a leírtaknak, átesett-e valamilyen javításon vagy módosításon, továbbá, hogy hamisítvány-e. Ennek köszönhetően manapság az ékszer értékelés a legmagasabb szinten lehetséges.