Egy kis szmoking-történelem

szmoking

A férfiak többsége kimondottan nem szeret elegánsan öltözködni, de főleg az öltöny az, aminek viselésétől igazán ódzkodnak. A sok „felesleges macerával” járó készülődés mellett a kényelmetlenség hangzik el legtöbbször, mint oka és gyökere ennek az unszimpátiának. A sors fintora, hogy pontosan ez a hozzáállás késztette a szabókat a férfi divat egyik legelegánsabb öltözékének, a szmoking ötletének megalkotásához.

Stílust idéző ruhadarab a szmoking

szmoking
Szmoking

James Bond, vagyis a 007-es ügynök kedvenc ruhadarabja valamikor az 1800-as években született, a ködös Albionban. Akkoriban, mint ahogyan manapság is, a frakk jelentette az erősebbik nem elegáns öltözködésének sarokkövét. Az előkelő események, bálok és vacsorák alatt, hihetetlenül jól mutatott, ám miután a hivatalos rész lezajlott és férfiak legjava italozgatni és szivarozni vonult félre a többiekkel, a nagy dínomdánom közepett a frakk egyre inkább kezdett kényelmetlenné válni.

VII. Edward akkori walesi herceg ezt megelégelve megkérte az Egyesült Királyság leghíresebb szabóját, Henry Poole-t, hogy tegyen valamit az ügy érdekében. Erre a nem mindennapi megbízásra készült el a frakkhoz hasonló, mégis jóval kényelmesebb „smoking jacket”, vagyis a szmoking. Ez az új viselet néhány éven belül a tengerentúlon is óriási népszerűségnek örvendett, ami nagyrészt egy manhattani kávémágnásnak köszönhető.szmoking

1886-ban ugyanis a herceg James Brown Pottert is meghívta a soron következő összejövetelre, amely alkalomra az amerikai úriember is kapott egy személyre szabott szmokingot. Potter úrnak nagyon tetszett az új módi és hazautazván rögtön el is dicsekedett illusztris barátainak a New York-i Tuxedo country klubban. A Nagy Alma szociális krémje olyannyira ráharapott a dologra, hogy az október 10-ei Tuxedo Parkban megrendezett vacsorán már kötelező volt szmokingot, vagy ahogyan az Amerikai Egyesült Államokban hívják, tuxedo-t viselni.

Sokat változott az idők során a szmoking

Az azóta eltelt 100 év alatt nem sokat változott a szmoking megjelenése. Minden esetben kihajtott gallérral készítik, amelyet fényes selyem díszít. Az öltöny zakójától eltérően, mindössze egy gombbal rendelkezik és az eredeti sötétkék színt ma már felváltotta a még elegánsabb fekete. A szmoking komolyságát mi sem támasztja jobban alá, mint a viselését előíró szigorú szabályok.szmoking

A zakó alá fehér, esetleg törtfehér színű szmoking ing vehető fel, melynek álló gallérja csücskei le vannak hajtva. Nyakkendő tekintetében csakis a kézzel kötött csokornyakkendő jöhet szóba, melynek színe és anyaga nem árt, ha megegyezik a zakóéval. Ugyanez a kritérium áll fenn a nadrággal és a lakkcipővel kapcsolatban is. A kiegészítők közül választhatunk mellényt vagy spanyol övet.

Utóbbinál figyeljünk oda arra, hogy az öv egyik fele az inget, a másik fele pedig a nadrágot takarja. Mellényt és spanyol övet viszont soha ne viseljünk egyszerre, hiszen egyrészt esztétikailag nem igazán helytálló, másrész fölösleges, hiszen mindkettő ugyanazt a funkciót tölti be. A szmoking előírása általában már az adott esemény meghívójában is szerepel, amelyet „Black Tie” jelzéssel tüntetik fel, viszont, ha pontosan követjük az előbb leírtakat, egészen biztosan nagy sikert fogunk aratni a többi vendég körében.