Biztos, hogy vízálló a karórája?

karóra

Aki imádja az óráját, legszívesebben mindenhová magával vinné és csak a legszükségesebb esetekben válna meg tőle. Ahhoz, hogy a mindennapi gyűrődés meg se kottyanjon, kiváló minőségű anyagok és a profi összeszerelés elengedhetetlen, viszont saját magunk is sokat tehetünk ketyegőnk élettartamának meghosszabbításáért. Egy vízálló karóra esetében például nem árt, ha tisztában vagyunk az óralapon és a hátlapon feltűntetett jelölés hátterében, különben számos kellemetlen meglepetéssel találhatjuk magunkat szemben.

De melyek pontosan azok a tényezők, amelyek meghatározzák egy karóra vízállóságát?karóra

Az alkatrészek minősége és az óratok formája mellett leginkább a tömítésen áll vagy bukik a dolog. A három nagy alkotóelem, az óraüveg, a tok és a hátlap közé nagyon vékony, de annál rugalmasabb, legtöbbször gumiból készült tömítőgyűrűt préselnek. Amennyiben ezek a gyűrűk valamilyen oknál fogva megsérülnek vagy egy idő után megadják magukat, a nedvesség szabad utat kap az óra belsejébe. Jóval kisebb az esélye az ilyenfajta balesetnek, ha a vízálló karóránk háza monoblokk felépítésű, hiszen ebben az esetben az óratok középső és hátsó része egybeépített.

Ilyen típusú háza van többek között a Citizen Promaster Tough-nak, a legendás Omega Seamaster-nek vagy épp a Casio teljes G-Shock szériájának. Na, de térjünk vissza a hagyományos felépítésű karórákhoz! A vízállóság mértékét általában nyomásegyégben, vagyis bárban (BAR) és atmoszférában (ATM) tűntetik föl, de legtöbbször méterekben találkozhatunk vele. Mindegyik értéknek megvannak a maga tűréshatára és óránk biztonsága érdekében érdemes ezeken a határokon belül maradni.

Figyeljünk az óra jelöléseire!karóra

Abban az esetben, ha semmiféle jelölést nem találunk az óra számlapján vagy a hátlapon, az azt jelenti, hogy az adott példány nem hogy vízzel, de még párával vagy izzadsággal sem léphet kapcsolatba. Egy fokkal védettebb az óra, ha a „water resist” vagy „water resistant” szavak vannak rágravírozva. Ennél a típusnál apró vízcseppek és enyhe verejtékezés már szóba jöhet, de ennél több már semmiképpen nem. A 30 méterig vízálló karórával már zuhanyozhatunk és autót is moshatunk, de esőzésnél sem kell elrejtenünk.

Az egy szinttel feljebb lévő vízálló karórákat már komolyabban is vehetjük. Az 50 meter water resistant címke ugyanis már rövid ideig tartó úszásra is feljogosít minket, ráadásul ezeket az időmérőket már vízcsap alatt is megmoshatjuk. Közepes szintű víz elleni védelmet nyújt a 100 méterig vízálló szerkezet. Egy ilyen karórát már nyugodt szívvel magunkon hagyhatunk a strandon egész nap. A nagy sebességből eredő nyomásnak bár nem tud ellenállni, viszont rendszeresen úszhatunk vele, szörfözhetünk vagy vitorlázhatunk.

Vannak kivételes órák ebben a kategóriábankaróra

Sőt, ezt a típust már légzőpipás búvárkodáshoz is használhatjuk. Az utcai vízálló karórák zenitje a 200 méteres határértéknél áll meg. Egy ilyen óra már 20 atmoszféra nyomást is elbír, ennek köszönhetően bátran felpattanhatunk vele a motorcsónakra is, de a jet-skizés sem jelenthet akadályt számára. Ha az előbb felsorolt körülményeknél is keményebb behatásokkal számol, Önnek búvárórára van szüksége. Ki hinné, de ezeket a karórákat főleg profi, légzőkészülékes búvárok használják.

Ezt a tulajdonságot a gyártók „Diver’s” felirattal adják a vásárlók tudtára. Bármelyik csoportból is választja ki az új kedvencét, egy dolgot nem szabad figyelmen kívül hagyni. A vízálló karórákon szereplő érték, csak az újonnan vásárolt darabokra értendő. Az idő vasfoga sajnos a tömítéseket sem kíméli és egy idő után elhasználódnak, ráadásul egy óvatlan ütés következtében is megsérülhetnek. Érdemes tehát évente legalább egyszer szervízbe vinni elejét véve egy nagyobb bajnak.