Certina óra – sodronying az öltöny alatt

Certina óra

Aki fogott már a kezében karórát, nagyon jól tudja, hogy a svájci órákat tartják az időmérők „non plus ultrá”-jának. A semmihez sem hasonlítható csúcsminőséget csak kevesen tudják megközelíteni, ők alkotják az alpesi luxuskarórák középkategóriáját. Ezt a viszonylag vékony réteget egy pillanatra sem szabad lebecsülnünk, hiszen kizárólag emberfeletti teljesítménnyel és akár több, mint 100 éves tapasztalattal a hátunk mögött lehet erre a szintre jutni.

Célkeresztben a Certina óraCertina óra

Ezt a vonalat erősíti a Certina óra is, amely hamisítatlan svájci minőséget kínál, ráadásul a Rolex-ek és Patek Philippe-k árainál nagyságrendekkel olcsóbban. A főként sportosan elegáns karóráiról híres Certina sem ma kezdte a szakmát. A márka születése ugyanis 1888-ra datálódik, a Kurth fivérek, Adolf és Alfred kezdeményezéseként.

A fiúk zord, hegyvidékes tájon nőttek fel és ez ihlette őket, amikor óragyártásba fogtak. Kemény, szívós, mégis elegáns órákat dobtak a piacra. Erre a fő ismérvre utal a Certina óra neve is, amely a latin „certus” szóból ered, ami röviden és tömören ennyit jelent: biztos. Ha közelebbről megnézünk egy ilyen órát, bizonyára feltűnik a számlap tetején díszelgő logó, ami egy teknőspáncél.

Ez a jel úgyszintén a sérthetetlenséget és a tartósságot szimbolizálja. Ez a fajta magabiztosság a saját gyártású tömítésrendszernek volt köszönhető amit Double Security-nak, vagyis dupla védelemnek kereszteltek. Innen már csak felfelé vezetett a Certina útja, amit a svájciak esetében most szó szerint kell érteni.

A minőség az alapCertina óra

Az új DS szerkezettel felvértezve a Certina lett az első karóra, amely az óriási hőmérsékletingadozással és a nyomáskülönbségekkel dacolva gond nélkül „megmászta” a Himalája 8000 méteres csúcsát. A hegyek után a Certina órák az óceánokat is meghódították, az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete által vezényelt víz alatti tudományos projekt keretein belül.

Ilyen és ehhez hasonló sikerek vezették a Certinát oda, ahol most van, az egyik leginkább nagyra értékelt luxusórák közé. Amennyiben közeleg egy nagy esemény és szeretné egy igazán elegáns karórával feldobni a megjelenését, a Certina Caimano kollekciója nyújt segítő kezet. A karórák anyagminőségéről csakis szuperlatívuszokban lehet beszélni. A szolidan kicsi, 40 mm-es átmérőjű óratok hihetetlenül szívós.

Prémium felépítésCertina óra

A fémszíjas változatok esetében a tokot titánból munkálták meg, ami teljesen anti-allergén és a sós víznek is problémamentesen ellenáll. Ha viszont inkább a bőrszíjat részesíti előnyben, rozsdamentes orvosi acél tokot kap cserébe, amely 2050 ℃ fokig bírja a meleget és teljesen saválló. A karóra lapját pedig zafír kristályüveg védi, melynek keménysége a gyémántéval vetekszik, szinte lehetetlen megsérteni. Ha még ez sem lenne elég, ez a karóra 100 méterig vízálló, így egy laza búvárkodás vagy szörfölés meg sem kottyan neki.

A Caimano a Cetina órák leginkább arisztokratikusabb külsejű reprezentánsa. A gyönyörűen megformált számlap, a hagyományos fehér, fekete és ezüst színekben pompázik. A beosztása pedig hagyományos latin számos és vonalkás. A Podium a Certina sportóráit gyűjti csoportba. Ez az altípus már látványosabb és nagyobb méretű példányokat sorakoztat fel. A felhasznált anyagok itt sem maradnak el a márkától már jól megszokott szinttől, így jóformán egy életre szól a választásunk.

A Podium a legszélsőségesebb körülményeknek is ellenáll és emellett számos extra funkcióval bővült. A dátumkijelzőn és a stopperen kívül részidőmérő szerkezettel is rendelkezik. A könnyebb leolvashatóságért nappali fényben az óraüveg tükröződésmentes bevonata, éjszaka pedig a fluoreszkáló mutatók felelnek. Ezeken a modelleken kívül természetesen még nagyon sok másik várja a sorát, hogy egy újabb életre szóló barátság kötődjön ember és karóra között.