Az intelligens pénztárca segít takarékoskodni

pénztárca

A pénznek van egy csúnya tulajdonsága: nagyon könnyen el lehet költeni. Ismerjük be, hogy nem létezik olyan összeg, amelyet lehetetlen lenne “elszórni”. Különösen nehéz ez abban az esetben, ha a pénztárca rekeszeiben megbújik egy hitelkártya is. Ez még jobban leegyszerűsíti a költést: nem kell semmit kiszámítani, sem az apróval bajlódni. Ennek eredményeként észre sem vesszük, hogy a számlánkon lévő összeg egyre kevesebb lesz. Ha az elköltött összegeket önmagában nehézünkre esik leellenőrizni, akkor egy olyan intelligens pénztárca igazi mentőövként szolgálhat, amely az egyenlegünk csökkenésére vagy vibrációval reagál, vagy a mérleg megcsappanásakor megváltozik a mérete vagy elutasítja a kinyílást.

Mire jó az okos pénztárca?

Az elektronikus pénztárcák tervezőinek csoportja kifejezetten annak érdekében alkotta meg ezt a kiegészítőt, hogy segítséggel szolgáljon a boltkórosoknak, az online vásárlások rajongóinak és a hétköznapi embereknek abban, hogy megtervezzék személyes költségvetésüket és nyomon követhessék a pénzmozgást a számlájukon. Mivel a tranzakciók észrevétlenül (és ezért fájdalommentesen) mennek végbe, az alkotók úgy döntöttek, hogy a „virtuális” pénz kiadásának folyamatát kézzelfoghatóvá teszik. A banki egyenlegünk titkát az okostelefon „felfedi”: az okos pénztárca pedig folyamatosan kommunikál vele Bluetooth-on keresztül.

Biztonságos tartozék

Eközben pedig minden információ titkos marad. Az említett okos eszköznek három fajtája létezik. Ezeket nemcsak a dizájn, hanem az egyenleg változásairól szóló értesítési módszer is megkülönbözteti. Az első modell a Bumblebee (magyarul darázs) nevet kapta és teljes összhangban is áll az elnevezéssel: amikor pénzügyi tranzakció megy végbe jelentős rezgést ad ki. Azon kívül, hogy egy ilyen “zümmögés” jelez a keményen megkeresett pénz elvesztésére, figyelmeztetésként is szolgálhat, ha hitelkártya csalás történne. A Mother Bear (magyarul Anyamedve) a második intelligens pénztárca típus.

Divatos és praktikus pénztárcák

pénztárca

Annak érdekében, hogy ez a tartozék segíthessen a költségvetés és a kiadások megtervezésében, szükséges beprogramozni a minimális számlaegyenleget. Amikor a mérlegünk megközelíti a beállított értéket, a pénztárca egy csuklópánt segítségével erősen ellenáll a kinyílásnak. Kinyitni nem lesz túl nehéz, de mégis meg kell tennünk hozzá egy apró erőfeszítést, hogy kicsaljuk a “Medvétől” a szükséges összeget. A harmadik modell, a Peacock (magyarul páva), mérete a számla állapotától függően csökken vagy megduzzad. Az ilyen intelligens pénztárcákkal egyelőre csak a tervezők büszkélkedhetnek. Az, hogy a fent leírt kiegészítő elérhető lesz-e a hétköznapi felhasználók számára, egyelőre ismeretlen. De egy mindenképpen biztos: hatalmas kereslet lenne rá.