A golf sapka még ma is népszerű viselet

A golf sapka még ma is népszerű viselet

Noha használata az utóbbi évtizedekben egy kissé visszaszorult, a golf sapka még mindig igen közkedvelt fejfedőnek számít, elsősorban a férfiak körében, de olykor a hölgyek is szívesen alkalmazzák divatos kiegészítőként. Története egész a 15. századig vezethető vissza, ekkoriban főképp a nemesek viselték. Népszerűségét jól mutatja, hogy villámgyorsan elterjedt a társadalmi ranglétrán alacsonyabban elhelyezkedők körében is, ezt az előkelőségek idővel díszítésekkel kompenzálták. A golf sapka kora aztán a 16. században szinte teljesen leáldozott, némiképp átalakított verziója elsősorban a spanyol öltözködésben maradt jelen, hogy aztán előbb hivatalos viseletként, majd a 19. században a művészek jelképeként térjen vissza a köztudatba.

A férfi svájci sapka azóta is népszerű

Természetesen minden kornak megvan a maga divatja, ám az elmúlt évszázad azt bizonyítja, a férfi svájci sapka egy klasszikus, örök darab. A pezsgő európai kulturális élet fellegváraiban, Párizsban, Milánóban, vagy épp Londonban persze sokkal jobban elterjedt a század elején, ám viselete szép lassan beszivárgott szinte mindenhová. Ekkoriban a férfiak elsősorban az eleganciát tartották a legfőbb szempontnak az öltözködés során, ennek pedig a golf sapka minden szempontból tökéletesen megfelelt. A lapos kialakítású fejfedő már ez idő tájt is megannyi színben elérhető volt, ami ráadásul nem csupán megjelenésében egyedi, de egyben roppant kényelmes fejfedő is.

Elegáns férfi sapka alternatívák

Manapság már rengeteg különféle elegáns férfi sapka elérhető a kínálatban, ennek tükrében pedig nincs is egyszerű dolga annak, aki a legideálisabb darabot keresi magának. Reneszánszukat élik az úgynevezett rikkancssapkák, de gyakorta találkozhatunk kalapot viselő úriemberekkel is, hiszen ez utóbbi egyike a hagyományos, sikkes kiegészítőknek, amik sosem mennek ki a divatból. Természetesen egy nívós baseball sapka is lehet különleges, ám arra mindig nagyon ügyeljünk, hogy a választott modell színében, kialakításában és típusában passzoljon a többi ruhadarabunkhoz. Így ugyanis könnyedén elkerülhetjük azt a kellemetlen szituációt, amikor az öltözékünk összképe nem eléggé egységes.

Érdemes egy-egy darabot beszerezni a férfi sapka fajták közül

Erre a legegyszerűbb módszer, ha a legfőbb férfi sapka fajták mindegyikéből tartunk a szekrényben egy igényes modellt. Ez persze nem azt jelenti, hogy cilindert is vegyünk ha soha nem járunk elegáns estélyekre, ám ha kedveljük a szép fejfedőket, akkor egyes típusok megkerülhetetlenek. A már fent említett golf sapka gyakorta jó választás, de a lapos kialakítású példányok közül akár többet is választhatunk, lévén a szabásuk jelentősen eltérhet. Nem hiányozhat a repertoárból a fedora sem, ami sportos eleganciájának köszönhetően immáron több mint száz éve hatalmas népszerűségnek örvend. A klasszikus brit stílust képviselő bowler már valódi különlegességnek számít, ám jól megválasztott öltözékkel kiváló viselet lehet, különösen tematikus programok, vagy ünnepi estélyek vonatkozásában.