Különleges ékszerek a régmúlt időkből

Különleges ékszerek a régmúlt időkből

Amióta világ a világ, az emberek vonzódnak az esztétikus, különleges kiegészítőkhöz. Nem volt ez másként az ősember korában sem, hiszen távoli őseink nagy előszeretettel viselték, mintegy státuszszimbólumként, az elejtett vadak csontjából készített kezdetleges ékszereket. A különleges ékszerek máig megőrizték egykori jellegüket, hiszen a drágább, egyedi darabok manapság is az életben elért előkelő pozíció betöltését jelölik. De vajon azok a csecsebecsék, amelyek többezer éves múltra tekintenek vissza, már eltűntek volna a feledés homályában?

Különleges ékszerek különleges alkalmakra

Nos, a válasz szerencsére az, hogy nem, hiszen ezekben a percekben is az elhivatott régészek azon dolgoznak, hogy az előre robogó idő és a mindent felemésztő feledés markából kimenekítve minél több csodás különleges ékszer kerülhessen napvilágra – az emberek nagy örömére. Tekintsünk most kicsit vissza a múltba, és vegyük sorra az egyes, meghatározó kultúrák és népek által kedvelt ékszerkészítés fortélyait. A már említett csontból készült különleges ékszerek még valóban roppant kezdetleges voltak, ám idővel az emberi ügyesség és a rohamléptékben fejlődő technológia függvényében sokkal kecsesebb, művészi darabok is kikerülhettek az ékszergyártó mesterek kezei közül.

Ókori ékszerek

Tökéletes példa erre az ókori Egyiptom, ahol a fáraók és az uralkodónők által viselt különleges ékszerek szemet gyönyörködtető ragyogását akár mi is megcsodálhatjuk a múzeumokban. Az egyiptomi ékszerek többnyire aranyból készültek, ezzel is a viselőjük magas pozícióját és irigylésre méltó anyagi helyzetét hivatottak hangsúlyozni. Mezopotámiában nemcsak a hölgyek, de az urak is szívesen viselték az arany lemezékből készített különleges ékszereket, amelyeket finoman metszett jáspiskővel és acháttal díszíttettek. Sőt, az említett birodalom nemcsak a nemeseket ajándékozta meg a kecses kiegészítőkkel, de az előkelő udvarokban lévő szobrokat is ékesítették azokkal a gazdagság és a jólét jegyében. A különleges ékszerek fénykorukat a görög és a római dinasztiák uralkodásának idején érték el, és ezekből a korokból is tartjuk számon a legtöbb darabot.

Ékszerek a mindennapokban

A kíváncsi tekinteteknek szinte teljes épségükben megőrzött különleges ékszerek már jóval fejlettebb technika által készültek el, és többnyire aranyból és ezüstből lettek megalkotva, de a csont és a bronz is közkedvelt anyagnak számított az ékszerkészítő mesterek körében. Míg a görögök csak különleges, vallási jelleggel bíró alkalmakkor viselték a különleges ékszereiket, addig a rómaiaknak a hétköznapok is elképzelhetetlenek lettek volna a csodaszép nyakláncok, karkötők, fülbevalók és bokaperecek nélkül. A napjainkban készített különleges ékszerek könnyebben elérhetőek az átlagembereknek, mint annak idején, viszont az igazság az, hogy a valóban egyedi, exkluzív darabok ára ma is csillagászati összegekkel vetekszik.