A Seiko óra rövid története

Seiko óra

Az elcsépelt frázissal, miszerint a ruha teszi az embert, nagyjából mindenki egyetért, hiszen ha tehetjük, megpróbálunk olyan ruhadarabokat viselni, amelyek hűen tükrözik a személyiségünket. Nagyjából ugyanez a helyzet a kiegészítőkkel is. A férfiak többsége viszont ritkán hord ilyesmit, hiszen fölösleges rongyrázásnak tartja.

Kivételt képez azonban a karóra, hiszen férfias, komoly megjelenést kölcsönöz, ráadásul hasznos is. Számos presztízsmárka van jelen a piacon, de a Seiko óra vitathatatlanul a legnépszerűbbek közé tartozik. Minden egyes modellről csakis szuperlatívuszokban lehet beszélni, nem véletlenül találkozunk velük a világ szinte minden pontján.

A Seiko óra kezdeteSeiko óra

A Seiko számára hosszú út vezetett a csúcsra, de egyben dicsőséges is, amely során számtalan olyan mérföldkövet értek el az óragyártásban, amit már soha senki nem vehet el tőlük. A japán óriáscég több, mint 100 éves múltra tekint vissza, otthona, az ország fővárosa, Tokió. 1881-ben egy bizonyos Kintaro Hattori nevezetű úriember órajavító műhelyt alapított, majd gondolt egy merészet, és saját órákat kezdett el gyártani.

Igaz, először faliórákban utazott, 14 év után pedig áttért a karórákra. A kereslet pedig a japán vasúthálózat fejlődésével egyetemesen tovább nőtt. Az idő múlásával egyre jobb és precízebb Seiko órák jelentek meg, forradalmasítva szinte mindent, amit addig az időmérőkről gondoltak. A Seiko mesteremberei gyártottak először a világon kvarcórát, illetve LCD kijelzőt is ők raktak először órába.

Az ő nevükhöz fűződik a kinetikus, vagyis a mozgási energiával működő órák megjelenése, de például űrsétához is ők raktak össze először karórát. A Seiko órák még ma is simán tartják a lépést az ikonikus svájci órákkal, ráadásul jóval olcsóbban juthatunk egy-egy darabhoz, miközben ugyanúgy világszínvonalú minőséget kapunk.

Jelentőséggel bír a Seiko óraSeiko óra

Azt, hogy mennyire pontos és megbízható egy Seiko óra, mi sem mutatja jobban, mint a sportéletben betöltött szerepe. A japán brand hivatalos időmérőként volt jelen 4 labdarúgó-világbajnokságon, hat olimpián, illetve 1987-től minden egyes atlétikai világbajnokságon is ott van. Három szezonon keresztül a hatszoros Aranylabdás Lionel Messi nevével fémjelzett FC Barcelona labdarúgócsapatának is szponzora, sőt a Forma-1 világában is találkozhatunk velük, mégpedig a Honda istálló képviseletében.

Félelmetes, de egyben tiszteletre méltó az, hogy Hattori úr kis órajavító műhelye milyen magasságokig jutott, és ahol anno egyszerű metronómokat készített, most az ükunoka, Shinji Hattori viszi tovább a családi vállalkozást, annyi különbséggel, hogy a Seiko órákat ma már a világon mindenhol ismerik és elismerik.