A bőrkabát ápolása: a szakemberek bevált tippei

bőrkabát

A bőrkabát kötelező elem minden nő szekrényében. Szó szerint mindennel kombinálható: egy hétköznapi farmerrel, egy klasszikus szoknyával és egy romantikus ruhával. A gardróbban található bőrkabát teljesen pótolhatatlan és ezt bármelyik nő igazolja. De hogyan hosszabbíthatjuk meg kedvenc ruhadarabunk élettartamát, hogy továbbra is örömet szerezzen tulajdonosának és még több csodáló pillantást vonzzon a férfi nem részéről? A „bőrök” a múlt század közepén jelentek meg a női szekrényekben. Korábban a pilóták és motorosok állandó társai voltak, akik nagyra értékelték a dzsekik tartósságát és a szél elleni védelmet.

Klasszikus ruhadarab a bőrkabát

A valódi bőrből készült dzseki egy szinte örök értékű ruhadarab. A világ múzeumaiban olyan bőrkabátok láthatóak, amelyek olyan színészekhez tartoztak, mint például John Travolta, Arnold Schwarzenegger vagy Marlon Brando. Ezek már nem is ruhának, hanem legendának számítanak. A nők a háborús időszakban kezdtek bőrdzsekit viselni, megváltoztatva azok formáját. Később a bőrkabát nőies lágyságot kapott és megjelentek a színes modellek, a prémes díszítések, a kézzel hímzett betétek és a különféle kiegészítők. Még maga Coco Chanel divattervező is felfigyelt a bőrdzsekire és elismerte kényelmét és praktikusságát. A bőrkabát tökéletesen ötvözi a szabadság és a lázadás szellemét a klasszikus városi megjelenéssel.

A bőrkabátok helyes karbantartása

Akárcsak minden más, ez a ruhadarab is gondoskodást igényel. A valódi bőr, mint anyag nem túl szeszélyes, de ez nem jelenti azt, hogy a szezon befejeztével elég kabátunkat a szekrénybe akasztani és a következő tavaszig vagy őszig elfelejtkezhetünk róla. Először is ne feledje, hogy a víz a fő ellenség! Mosógépben vagy lavórban kimosni semmi esetre sem szabad, mert ezzel garantáltan tönkretesszük. A puha bőrből készült kabát nem fél az esőtől. De ha véletlenül elkapná benne Önt egy zápor, hazaérvén mindenképpen törölje át egy száraz pamut ruhával! Szigorúan tilos szárítani őket szárítógépben vagy a fűtőberendezésekre rakva, mivel fennáll a bőr túlszáradásának veszélye.

A siker elérésének ideális módja az, ha a bőrkabátot a méretének szigorúan megfelelő vállfára akasztja, a zsebekből kiszedi az összes hasznos apróságot és vár. Szobahőmérsékleten a kabát néhány órán belül megszárad. Ha viszont a dzseki nagyon nedves, a bőr deformálódhat. Ennek elkerülése érdekében használjon speciális bőr kondicionálót! Amikor megszárad, vigyen fel egy vékony réteget a bőr teljes felületére. Használat előtt ne felejtsen el elvégezni egy tesztet: kenje be a kabát egy feltűnőtlen részét! Ha a bőr színe nem változik, akkor biztonságosan alkalmazhatja a terméket kedvenc ruhadarabja teljes felületén. Ne felejtse el, hogy a balzsamot csak akkor szabad alkalmazni, ha a bőr nagyon száraz. Megelőzés érdekében használata nem ajánlott, ugyanis fennáll a veszély, hogy tönkreteheti! A bőrkabátot száraz, sötét helyen kell tárolni, anélkül, hogy celofánba csomagolná. A szekrény ideális páratartalmának 20-70% között kell lennie. Védje bőrkabátját a közvetlen napfénytől is!