Trükkös bináris órák

órák

Az időmérők világát a sokféleség jellemzi. Néha előfordulnak benne olyan dolgok, amelyek nemcsak egy átlagembert, de egy szakértőt is meglephetnek. Ilyenek például a bináris órák. Az emlékezet javítására szolgáló szimulátorként tervezték őket, de mára olyan tartozékokká váltak, amelyek magukra vonzzák a figyelmet. Az emberek a leggyakrabban azért vásárolják ezeket, hogy lenyűgözzék a környezetüket. De ehhez gyakorolni kell a mutatók leolvasását. Az ilyen típusú órák egy bináris kódon keresztül mutatják az időt. Vagyis nullákon és egyeseken keresztül. Ezenkívül számok vagy csak LED-pontok is előfordulhatnak rajtuk. Ha a dióda ég, akkor az egy egyesnek felel meg, ha nem ég, akkor pedig nullának. A számok binárisan vannak titkosítva.

Modern, divatos órák

Ahhoz, hogy megtudjuk az időt, fejben kell számolnunk. Valószínűleg sokan tudják, hogy a számítógép működése a kettős állapotú elven alapszik. Viszont ezek a kiegészítők nemcsak a programozók és a technikusok számára vonzóak. Próbáljuk meg kitalálni, hogy hogyan működnek ezek az órák! Ez egyszerre ötletes és egyszerű. Bináris kód segítségével szavakat írhatunk és olvashatunk (emlékezzünk csak a Morze-jelekre). A számokat azonban sokkal könnyebb kitalálni. De honnan is indult ezeknek az óráknak a története? Az 1940-es években egy japán gerontológus, Hivari professzor az idős emberek memóriájának kutatásával foglalkozott. Japánban a legmagasabb az átlagéletkor, ezért szükséges, hogy az idősebb emberek fizikai és mentális szempontból jó állapotban maradjanak. Ehhez még az egyszerű számítási feladatok is elegendőek, ha azokat rendszeresen gyakorolják.

A bináris órák leolvasása

Mit kell tenni, hogy a számolás rutinná váljon? Tegyük azt az élet szerves részévé. Hivari szokatlan órákat talált ki, amelyeknek a célja az idősek figyelmetlenségének és álmosságának elkerülése volt. A mutatók leolvasásához meg kellett érteniük az alapelvet (egyszeri mentális erőfeszítés) és minden alkalommal egyszerű számításokat kellett fejben végezniük (ismételt erőfeszítések). A professzor egy kísérletet is végzett, amelyben az emberek egy csoportjának otthonaiban binárisra cserélte az órákat. A kísérlet néhány résztvevőjének a képernyőn lévő pontok leolvasása túl nehéz feladatnak bizonyult.

Precíz szerkezetek Japánbólórák

Azoknak az embereknek, akiknek mégis sikerült és beleegyeztek a részvételbe, néhány hét után javult a memóriájuk és a koncentrációjuk. Nincs ebben semmi csoda, csupán egyszerű napi edzés. A bináris eszközök csak LED-eken keresztül működnek. A majdnem egy évszázados történelem ellenére Anton Kraft órásmester szabadalmazta őket először 1998-ban. Az eszközök tömeggyártása pedig 2005-ben kezdődött. A bináris órák a legnagyobb számban Japánban, a fejlett technológia országában készülnek. Jó minőségű és stílusos kiegészítőket Németország gyárt. De megtalálhatóak az eredeti modellek kínai pénztárcabarát változatai is. Mindegyik óragyártó a saját módján finomítja a terméket és igyekszik kitalálni olyan órákat, amelyeken a képernyőn a diódák eredeti elrendezése található.