A karóra viselésének szabályai

karóra

A mindennapi élet zűrzavarában mindenki irányítani szeretné az időt. Az első időmérőt 1868-ban találták fel, ami akkoriban inkább egy dísz volt a korabeli lányoknak, mint hasznos eszköz. A modern karóra elárulja, hogy a tulajdonosának milyen az anyagi és a társadalom helyzete. Mi is az óra? Dekoráció, a komolyság és a stabilitás szimbóluma vagy egy hasznos cikk? A kérdés, hogy melyik kézen kell viselni az órát, mindenkit egyaránt izgat. De egyelőre még senki sem adott pontos választ erre. Temérdek előnye és hátránya van a különböző kezeken való viselésének. Az ember számára mindkét kéz egyformán fontos, akárcsak az, hogy melyik alkalmasabb a karóra hordására?

A karóra a bal kéz éke?

Számításba véve azt a tényt, hogy a bolygó lakosságának nagyobb aránya a jobb kezével ír, ebben az esetben a bal kezükre helyezik az időmérőt. A legtöbb modell a jobb oldalon található koronával van felszerelve, így egyszerűbb és kényelmesebb őket viselni. A háborúban résztvevő katonák a bal kezükre illesztették a karórát. Ez annak tudható be, hogy a tisztek a jobb kezükkel a fegyverüket használták és ily módon igyekeztek elkerülni a vekker törését. Sokan úgy vélik, hogy azok az emberek, akik a jobb kezükön viselik az órát, sikeresebbek, figyelmesebbek és aktívabbak. Azoknak, akik bal kézzel írnak, helyesebb a karórát a jobb oldalon viselni. Egyrészt azért, mert kényelmesebb, másrészt pedig annak érdekében, hogy megakadályozzák annak karcolódását.

Számukra speciális óra modelleket készítenek, amelyek eltérnek a fő mintadaraboktól. A dolgozó kézfejen ez a tartozék jobban észrevehető lesz mások számára. Annak érdekében, hogy kiemelkedjenek a tömegből, sokan viselik a jobb kezükön az időjelzőt, demonstrálva ezzel azt, hogy különböznek a többi embertől. Létezik egy monda a tolvajok klánjáról, aki a jobb kezükön viselték a karórájukat, hogy megkülönböztessék magukat a közönséges polgároktól. A polgárok viszont erre ráébredve elkezdték a jobb kezükön hordani az órájukat, hogy megvédjék magukat a tolvajoktól és a rablásoktól. Arra a kérdésre, hogy a lányoknak melyik kézen helyes a karórát viselni, nem lehet pontos választ adni.

Óra a jobb kézen

karóra

Amennyiben a férfiak számára ez egy funkcionális tartozék, a lányoknak még inkább az. A nő választása attól függ, hogy mivel fogja kombinálni az időmérőt. Például, ha karkötőt és gyűrűt is ölt, a nő azon a kezén fogja viselni a karórát, amelyen nincsenek kiegészítők vagy csak kisebb mennyiségben. A hölgyek akár aktuális hangulatuknak megfelelően is választhatnak kezet, ezért nincs logikus magyarázat a helyes viselésre. Mielőtt tehát karórát öltene, tanácsos eldönteni, hogy annak viselete hol lesz majd kényelmesebb és helyesebb. A karóráknak nem szabad zavarniuk és akadályozniuk a mozgást. Az említett kiegészítő kiválasztásakor ne csak annak külső megjelenése vezérelje, hanem a szíj kényelmessége és szélessége is, valamint a karon való elhelyezkedésének érzete.